29 maj 2016
17:00

IFK Sunne borta 1-2

48 år sen senate fryksdalsderbyt i trean.

Matchinledningen var ganska jämn även om det var vi som var spelförande och det kändes som om vi var det starkaste laget för dagen. Tyvärr fick vi inte lov att visa detta då Vita lyckades dra på sig två gula kort inom två minuter runt den 10:e minuten vilket naturligtvis ändrade matchboilden en del.
Det första gula var lika klart som onödigt då det var på mittplan som han satsade för hårt. Det andra kan diskuteras då han tydligen träffade en motståndare med armbågen men då Vita är så kort måste Sunnespelaren nästan dykt in i armbågen på honom. Domaren tog nu beslutet utan betänketid att det var en medveten handling vilket naturligtvis Sunnegänget jublade åt.

Detta gjorde att de i vild glädje tog ett grepp om spelet under en period och rullade på bra dock utan att komma till några stora farligheter. Efter första chocken tuggade vi trots en man mindre in oss i matchen igen och sista 20min märktes det knappt att vi var en man kort.
Haris kunde trots omild behandling av mittförsvaret gång på gång suga fast bollen så vi kunde flytta upp och skapa halvlägen men tyvärrr hade deras målis vaknat på rätt sida så vilket han visade med några fina parader.
I 37:e minuten kunde till slut inte ens han stå emot när Tobbe från sin vänsterkant lyfter in ett fint inlägg centralt i straffområdet. Där finns som vanligt Haris på plats och trots att han atackerades hårt av båda mittbackarna kunde han vinna luftduellen o styra ner bollen vid mv:s högra stolpe.
En fantastisk stark prestation av honom och detta var inte nått som sunne väntat sig.
De försökte sig på en anstormn ing sista minuterna av halvleken och fick ett kanonläge när Milos var överspelad men på mållinjen stod Goran rätt placerad o kunde styra undan skottet.

Andra halvlek började med att Sunne naturligtvis hade mer boll men vi höll positionerna i defensiven så de kom inte till mer än lite inlägg som vi dock enkelt tog hand om. Det kändes som de började bli lite frustrerade och det kändes som om vi kunde hålla ledningen en 20-25 min skule vi kunna reda ut det hela.
Tyvärr slogs denna förhoppning i kras i den 55:e minuten då de slog in en frispark från högersidan som vi kunde rensa undan. Denna gång hamnade rensen framför fötterna på en omarkerad spelare några meter utanför straffområdet och han fick nog en av sina bättre träffar i karriären så bollen borrade in sig högt i Milos vänstra gavel. Vi hade spelare i närområdet som borde läst av vad som var på väg och ev kunnat blocka skottet .
Detta kändes naturligtvis tungt då det återstod en hel halvtimma men om vi kunde hålla våra positioner på mitten skulle deras bollövertag och rullande inte hota oss för mycket. Tyvärr blev vi på vissa fötter överambitiösa och försökte vara överallt vilket gav stora hål på mitten som gav sunne gratisutrymme att enkelt komma långt fram i plan. pga detta kunde de få ut fina bollar på kanterna som gav en del farliga inspel men vi kunde liksom i första halvlek styra undan inläggen.

Trots en man mindre var vi inte ofarliga i våra atacker men Sunnes rutinerade försvar fixade de flesta av våra anfall genom nått jag kallar (lex allan p).
Då de inte trots tuffa tacklingar i ryggen på Micke o Haris lyckades ta bollen inväntade de när de fick en tackling tillbaka och kastade sig då raklånga i gräset o skrek vilket gav dom frispark varenda gång. Rutinerat men frustrerande för våra spelare som inte fick någon ärlig chans att komma fram och konstigt att inte en domare i trean genomskådar detta när det händer i snart sagt varje anfall. Vi som spelat med A persson vet dock att är man skicklig på detta så lurar man domaren varje gång när man efter en liten touch dyker o tar fast bollen med händerna..

Det var ändå så att det blev målis D Lewin som räddade Sunne denna kväll vilket är konstigt när vi spelade en man kort i 80 min.
Vid ställningen 1-1 vann Haris än en gång starkt en nickduell mot mittförsvaret o nicken var perfekt då den gick rakt mot högra krysset. Alla började rita ner 1-2 men inte Dan för efter att ha förlängt sin kropp med ett par dm lyckades han tippa bollen till hörna vilket gjorde att man var tvungen att gnugga sig i ögonen. Årets räddning i Värmland blir därmed lätt att utse.
Den efterföljande hörnan blev nästan lika farlig efter en ny Harisnick och nu var Dan på väg åt fel håll men då fanns det istället en försvarare på mållinjen o fixade biffen.

Både logiskt( då sunne var en man mer) o ologiskt (då vi haft de stora chanserna) kom avgörandet på en Sunnehörna från höger. Den slogs en bit ut från målet och möttes tidigt av en omarkerad spelare som fick bra träff så bollen gick med bra fart mot bortre stolpen där vi missade den med liten marginal vilket gjorde att den gick in i gaveln. Det är ofattbart att vi med våra duktuga huvudspelare släpper in ett nickmål på hörna men markerar man inte så hjälper det inte om man är lika bra som R Edström på huvudet. Tror också om man som förr haft spelare vid stolparna skulle målet undvikits.

Detta gjorde att en stor sten släppte för ett lite stressat Sunne och de föll tillbaka i planen vilket gjorde att vi ganska enkelt kunde spela fram oss i anfallsläge sista 10min. Vi kom fram i en del lägen runt straffområdet och hade några skott som kunde blivit riktigt farliga men Sunneförsvarare stod oftast i vägen o blockerade skotten o de som gick igenom hade målisen bestämt sig för att parera.
I slutsekunderna kom Tobbe fram i ett kanonläge på vänsterkanten men i sista momentet studsade bollen lite oturligt på handen så domaren blåste sekunden innan han rammades o stämplades av en försvarare o matchhjälten i målet.

Matchen tog slut och ännu en uddamålsförlust var ett faktum vilket naturligtvis är surt då vi troligen fixat detta med fullt lag på plan. Vi uppträder dock lite orutinerat och bjuder in domaren till att rycka kort till synes enklare för oss än motståndarna och ännu enklare är det när ett lag i varje närkamp skriker på varning.
Kan vi spela lite kyligare och mer taktiskt på plan kommer vi plocka poäng för ännu har inget lag känts oslagbart när vi mött dom.
Sunne har ett småfyndigt passningsspel med bra rörelse men de är lite tunna framför motståndarmålet men deras styrka är de rutinerade rävarna där bak som kan alla trix utan att få domaren emot sig.

Matchfakta 1-2 (1-0)

9min Vita varning
11min Vita varning+utv
1-0 37min Haris (Tobbe) fint vänsterinlägg som Haris starkt knoppar in trots hård uppvaktning av två försvarare.
42min Anton ut Mohammed in
45min sunne varning
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
1-1 55min Skott fr 20meter efter rens av oss där vi inte offrar oss mot skytten
63min Sunne varning
67min Haris varning
70min Tobbe varning
1-2 79min Nick av omarkerad på en högerhörna som smiter in vid vår högra stolpe där vi inte hade nån
81min Philip ut Kigge in